Sexologi

 
Skjermbilde 2018-08-30 kl. 19.01.51.png
 

Jeg får inntrykk av at det er mange som ikke helt vet hva sexologi egentlig er og hva en sexolog faktisk gjør. Jeg kan si en ting med en gang; det er ikke et porno-studie og vi lærer ikke bare om sexstillinger.

Hva er forskjellene på sexologi, seksualitet, seksuell helse og sex? Her er noen forklaringer.

Hva er sexologi?

"Sexologi er læren om kjønn, seksualitet, sexlivet og om seksuell helse. Faget sexologi handler altså om alt som har med kroppen, seksualiteten og problemer med den å gjøre. Det handler om hvordan seksualitet påvirker alle andre funksjoner i kroppen, følelsen av velvære og der av igjen opplevelsen av god helse.

Sexologisk rådgivning handler om å forstå og gi råd til klienter angående seksuelle problemer som kan oppstå som en del av det generelle utviklingsforløp, ulykker, traumer, overgrep, sykdom og behandling."

WHO´s definisjon på seksualitet

”Seksualitet er en viktig del av et hvert menneskes personlighet, noe som ikke kan skilles fra andre sider i livet. Seksualitet er ikke det samme som samleie eller evnen til å få orgasme. Seksualitet er mye mer. Den finnes i den energi som driver oss mot å søke kjærlighet, varme og nærhet. Seksualiteten uttrykkes i hva vi føler, hvordan vi beveger oss og hvordan vi berøres av andre. Seksualiteten påvirkes av våre tanker, følelser, handlinger og vårt samspill med andre mennesker.”

WHO´s definisjon på seksuell helse

”Seksuell helse er en tilstand av fysisk, emosjonelt, mentalt og sosialt velvære relatert til seksualitet, ikke bare relatert til fravær av sykdom, dysfunksjon eller funksjonssvikt. Seksuell helse forutsetter en positiv og respektfull tilnærming til seksualitet og seksuelle relasjoner, så vel som muligheten til å ha positive og trygge seksuelle opplevelser, uten tvang, diskriminering eller vold. For å oppnå og opprettholde seksuell helse kreves det at seksuelle rettigheter for alle mennesker må bli respektert, beskyttet og oppfylt.”

Skjermbilde 2018-08-30 kl. 19.21.58.png

Hva er sex?

Sex er noe vi gjør, og seksualitet er noe vi er!

Noen kaller sex for “kos uten klær”. Det er situasjonsavhengig og innebærer oftest flere enn én person, ett eller flere kjønnsorganer og kåthet. Du kan også ha sex med deg selv, alene, dette kalles å onanere.

Ordet sex blir ofte forbundet med forplantning. Men de aller fleste har sex mer for kosens skyld, enn med tanke på reproduksjon. Det finnes utrolig mange måter å ha sex på, og “ideen om at ekte sex er penetrativt samleie, bør begraves her og nå”. Faktum er at nesten ingen jenter får orgasme av bare penetrasjon, klitoris inkluderes!

På samme måte som at noen liker fisk, andre ikke, eller at noen er veldig kresne, mens andre igjen ikke kjenner forskjell på Grandiosa og et gourmetmåltid- så tenner vi på forskjellige ting. Noen tenner på det samme kjønn, noen av å bli bundet nede, noen av lakk, lateks og lær, og andre av den “straighte vaniljesexen”. Atter andre er faktisk ikke så interessert i sex engang. Med andre ord, alt og ingenting kan være sex. Det viktigste er at hver og en finner ut hva de liker, og hvordan de best mulig kan nyte egen seksualitet.

Det er også viktig å vite hvor egne grenser går. Dersom sex er smertefullt, det skjer under press, eller i en seksualform du ikke er komfortabel med, si nei! Sex skal være godt, alltid, derfor er det ekstra viktig å sette grenser.


Kilder: Kjensli, C., Kreftforeningen, NPF, UiA, WHO