Skammen

Foto: Salt and wax studios

Foto: Salt and wax studios

Det er jammen ikke mange ting som er smertefullt som det å kjenne seg skikkelig skamfull! Skam og skyld kan ofte blandes litt. Forskjellen på skyldfølelse og skamfølelse er at, skyldfølelsen forteller at du har gjort noe feil, mens skamfølelsen forteller at du er feil.

Fordi vi mennesker er sosiale skapninger, er vi avhengige av å tilhøre et fellesskap. Det å føle at man er feil, ikke passer inn eller ikke er god nok for andre, er noe av det verste mennesker kan oppleve.

I skammens skygge, kan man fort ende opp med å føle seg liten, dum, verdiløs og man får et behov for å skjule seg.

I dette “prestasjonssamfunnet” som vi lever i, hvor vi streber etter perfeksjon, er det sårt å skille seg ut. Perfeksjon og skam går hånd i hånd, og fallhøyden er stor.

Jeg skammet meg over sykdommen min, og alt den gjorde mot meg! Dette skrev jeg i et innlegg for litt siden. Den dag i dag, kjenner jeg ennå på skammens vonde bivirkninger. Jeg føler fremdeles at jeg skiller meg veldig ut fra fellesskapet. Jeg har synlige og usynlige merker på kroppen etter sykdommen, og de aller verste sitter i hodet.

Skal man lykkes i livet i dag, må han ha en interessant jobb, spennende fritid, et vellykket parforhold, evnerike barn, være frisk og rask, ha en trent kropp, man skal ha mange fine ting og man skal få en fin avslutning på livet i en høy alder. Det er vanvittig mye man skal gjøre suksess i. Og i dette ligger det mye latent skam. I et samfunn hvor alt skal være perfekt, og du sitter der kastrert, skalla, svak og syk, kan du ikke annet enn å føle deg gjennomboret av skam.

Fortsettelse følger-


Kilder: Forskning.no