Kreft fra W til Å

Hva innebærer det å ha kreft? Nedenfor beskrives fenomener, som begynner med bokstavene W til Å, som kreftpasienter kanskje kan oppleve.

Kommer du på flere forslag? Skriv gjerne en kommentar eller ta kontakt.


W

WWW. Googler du "kreft" eller andre sykdomsrelaterte ord, kan du ende opp med et tusentalls sider om temaene. Mitt tips er å google minst mulig eller å ta alt som står med en klype salt. Det er fort gjort å lese seg sykere enn man er. Forhold deg til legen din og ikke internett. 


 
images.jpeg
 

X

Xerostomi eller munntørrhet kan forekomme som en bivirkning av ulike medikamenter. Siden spyttet i munnen er med på å beskytte munnslimhinnen, tennene og å dreper bakterier, vil tannlegen ofte anbefale å kjøpe spraypreparater med kunstig spytt som beskyttelse. Kjøp en med flour i, så beskytter du tennene enda bedre.


Y

Yteevne, er evnen til å opprettholde en funksjon over tid. Denne kan bli midlertidig satt ut av spill, grunnet for eksempel påkjenning av medisiner og kirurgi. Dette er en ferskvare og kan lett trenes opp igjen. Men alt til riktig tid!


Z

Zero sexlyst eller libido kan man kanskje forvente, i noen grad i hvert fall. Mange medikamenter, blant annet diverse kreftbehandling og antidepressiva, kan ha den bivirkningen at lysten blir nedsatt.

Stress er også en faktor som oftest dreper lysten. Dersom hodet er fylt med mange stressende tanker, er det vanskelig å ha plass til lysten i tillegg. Lysten kommer med bedre overskudd!

Sexlivet vil være forskjellig i ulike faser av livet, akkurat som lysten. Men dersom du har lyst til å ha lyst, så er du på riktig spor.


 
last ned (1).jpeg
 

Æ

Ærlighet viser til en personlig egenskap av oppriktighet og knytter seg til andre dydige egenskaper som integritet og sannferdighet. 

Vær ærlig overfor venner og familie, på denne måten kan de være for der for deg slik du trenger det mest. Og ikke minst, vær ærlig overfor deg selv.


Ø

Ødem er sykelig økning av mengden med vevsvæske eller av de normalt mindre væskemengdene som finnes i kroppens hulrom. Tilstanden kan bli kronisk, dersom en ved operasjon har vært nødt til å fjerne mange lymfer, såkalt "lymfødem". 


Å

År eller frykten for færre år på denne jord, kan være skremmende. Husk at det er ingen som kjenner fremtiden og at det er flere og flere som dør med kreft enn av kreft i dag.


 
IMG_4371.png