Kreft fra H til O

Hva innebærer det å ha kreft? Nedenfor beskrives fenomener, som begynner med bokstavene H til O, som kreftpasienter kanskje kan oppleve.

Kommer du på flere forslag? Skriv gjerne en kommentar eller ta kontakt.


H

Hårtap kan mange oppleve som en bivirkning av flere typer cellegifter. Det er ikke uvanlig å oppleve en ømhet i hodebunnen rett før håret begynner å falle av. 

Dersom du vil prøve å unngå å miste alt håret, kan du snakke med legen om å bruke ishette. Dette er en hette som er koblet til en maskin som skal kjøle ned hodebunnen, slik at det blir en reduksjon av cellegift som når hårfolliklene, dette kan motvirke håravfall. Noen klarer dette fint, jeg synes det var veldig ubehagelig. 

Husk at håret vokser ut igjen etter avsluttet behandling. Og da er det ikke uvanlig at det til og med ser finere ut enn det var før. 


 
Foto: Privat

Foto: Privat

 

I

Immunforsvaret er kroppens system for å beskytte mot sykdom.

Man tenker at det oppstår kreftceller hos alle mennesker ganske ofte. Hos folk flest, snapper immunforsvaret opp disse cellene og ødelegger dem før de får utvikle kreftsvulster.

Selv om immunforsvaret gjenkjenner kreftceller, klarer det ikke alltid å bekjempe dem. Kreftceller har den evnen å utvikle mekanismer som beskytter dem mot immunforsvarets angrep, derfor får mange kreft.

Det er mye du kan gjøre for å styrke immunforsvaret ditt. For eksempel spise mye fisk, egg, nøtter og grønnsaker. Det å trene og å sove er også med på å styrke immunforsvaret. Det er ikke dermed sagt at du ikke kan få kreft selvom immunforsvaret ditt er sterkt, men hvorfor ta sjansen?


J

Jævla drit! Det er lov å føle sinne over situasjonen en har havnet i. Livet kan virkelig suge av og til!

Sinne er en del av vårt følelsesregister på lik linje med andre følelser som sorg, frykt, hat og glede. Det er faktisk litt oppfordret å kjenne litt på denne følelsen.

Sinne kan gi energi, dersom den forvaltes på en god måte. Det er derimot ingen oppskrift på dette, og det er veldig individuelt hvordan hver enkelt forvalter sinnet sitt. Noen er innadvendte og andre utadvendte. Men la deg ikke bli sittende fast i den, det er ikke konstruktivt i lengden. 


K

Kirurgi er den delen av medisinen hvor legen foretar operasjoner for å oppnå eller fremskynde helbredelse. Enten det er for å fjerne bryst, testikler, tarm eller annet. Kirurgi ender ofte opp med arr i forskjellig størrelse og form. 

Det kan være utrolig skremmende å legge seg på operasjonsbenken, hvor du må gi hele kontrollen til ukjente leger og sykepleiere. Mitt tips er å prøve å akseptere at dette faktisk er utenfor din kontroll, og at legene vet hva de driver med. Det kan fort gå godt!


L

Livet er som en skoledag, med sorger og gleder som hovedfag! I gledens timer vi trives best, og i sorgens timer vi lærer mest.


M

Medisiner er blant annet legemidler som brukes for å behandle, kurere og forhindre sykdom, lindre smerte og forbedre og vedlikeholde helse.

Medisiner kommer i en rekke former; tabletter, kapsler, stikkpiller, injeksjoner, inhalasjoner, miksturer, sprayer og plaster.

Selv, synes jeg ikke det er så gøy å svelge tabletter, bli stukket av nåler eller måtte drikke diverse miksturer for å holde meg frisk og å slippe plager. Men jeg finner meg evig takknemlig som får de medisinene jeg trenger for å forlenge livet. Jeg elsker å leve, på tross av alle bivirkningene medisinene kommer med.


 
piller_0.jpg
 

N

Naken, er den ubehagelige følelsen som mange fort kan føle seg. Vi frykter ofte avvisning, ekskludering og neglisjering dersom vi viser oss slik vi er. Opplevelsen av å ikke bli verdsatt, være likeverdig med de andre og ensomme er vonde følelser. Det er forbundet med skam.

Vår alles adferd er et resultat av kroppens funksjoner, derfor vil en ofte ved sykdom handle tilbakeholdent. Men vi er alle sårbare og nakne, og vi trenger hverandre.  


O

Oppkast er når mageinnholdet blir tømt gjennom munnhulen. 

Dette er en typisk bivirkning etter cellegift, men ikke nødvendigvis. Det går over!