En minidokumentar

“For tenk, jeg har laget en liten film. En minidokumentar om en beundringsverdig dame, i de vakreste omgivelsene jeg vet om. Dette er min eksamensfilm og jeg har gledet meg til å vise dere den. Jeg har lært så utrolig mye på bare noen måneder, og mye av det er pakket inn i disse 7:45 minuttene. Den er ikke perfekt, men den er så fin og jeg er innmari stolt.” Skriver min gode venninne Luisa på sin blogg.

For en ære det var å bli spurt om å få være med på dette prosjektet. Og for en bra laget minidokumentar. Jeg er stolt av deg Luisa!

Nå begynner moroa!

Foto: Privat

Foto: Privat

Før jeg opprettet denne bloggen, hadde jeg på ingen måte tenkt å dele noe som helst av mitt liv med noen. Til og med de nærmeste vennene mine visste lite om mine tanker og følelser rundt sykdommen. Mange av dem visste ikke engang at jeg hadde vært syk. Jeg holdt mine kort veldig tett og skammet meg veldig!

Før lansering av gunzilla.no hadde jeg mange negative tanker rundt det å åpne opp om tematikken og gi så mye av meg selv. Jeg er en ganske privat person og har undertrykt mye opp gjennom årene. Jeg satt å tenkte at dersom jeg skal skrive om noe så nitrist som egen kreftsykdom og noe så tabubelagt som seksualiteten, så er det for å gjøre en forskjell for mennesker i samme situasjon.

Fremdeles sitter jeg til tider og noier litt over “valg” av tema, og føler at jeg utgir meg selv vel mye. Jeg har flere ganger vurdert å legge ned hele greia, slutte før jeg skikkelig har begynt. Jeg føler ofte at jeg ikke strekker til, at jeg ikke når de målene jeg har satt meg, og jeg føler meg rett som det er lite dyktig.

Men, plutselig skjer en liten vending som snur hele det negative tankesettet. Og jeg kan igjen gi fingern til det såkalte flink pike- syndromet. Jeg gjør en forskjell, jeg vet det fordi folk forteller det til meg. Jeg får rett som det er en personlig mail, med nydelige ord, om hvor godt det har vært for dem at jeg står frem som en seksuell kreftpasient. Fordi de også har opplevd å ikke bli møtt som et seksuelt vesen i møtet med helsenorge.

Det har også hjulpet meg å forstå min verd på området, da jeg fikk en personlig mail fra selveste helseministeren, som takket for at jeg sto frem i Stavanger Aftenblad. Det at Universitetet i Stavanger har booket meg, både før og fremtidig, for å holde foredrag for sykepleierstudentene sine, og at Kreftforeningen og Gynkreftforeningen ønsker fremtidig samarbeid, hjelper også på.

Jeg har til nå skrevet om mammas sykdom og død, min egen sykdom og tilbakefall og skammen jeg har følt og fremdeles kjenner på. Jeg har beskrevet vonde tanker, følelser og opplevelser, og jeg har skrevet litt om hvilke sammenheng seksualiteten har med sykdom. Jeg har skrevet min historie, slik at leserne kan bli kjent med meg, og på denne måten forhåpentligvis føle trygghet og tillit.

Jeg kan om få strakser kalle meg “sexologisk rådgiver”, og har derfor nå lyst å skrive om det gøye; nemlig sexologiske problemstillinger. Jeg har allerede fått mange henvendelser om forskjellige seksuelle utfordringer. Noen av disse vil jeg dele med alle etterhvert. Alt som blir delt er anonymisert!

Så ta gjerne kontakt, så svarer jeg så fort og godt jeg kan. Nå begynner moroa!

Krafttak mot kreft

Skjermbilde 2019-03-11 kl. 08.34.07.png

I dag overlever syv av ti nordmenn kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse. To av ti overlever lungekreft og færre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft.

Flere årsaker

Det er flere årsaker til at noen kreftformer har lav overlevelse. Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk.

Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet. Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ.

Vi trenger mer forskning

Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Midlene som samles inn skal gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

Det trengs mer forskning slik at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.

Støtt Krafttak mot kreft

Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt – både for den som er syk og de som er rundt. Å få vite at man får leve videre, er den aller beste følelsen i livet. Den følelsen vil vi at flere skal få oppleve.

Støtt Krafttak mot kreft!

Kontonummer: 1503.07.66056
SMS: Send kodeord GAVE til 2277 (200 kr)
Vipps: Send ditt beløp til 2277

Eller går inn her.


Live intervju med Annie

Skjermbilde 2019-02-27 kl. 13.48.27.png

I dag ble jeg intervjuet LIVE, av min gode venninne og medstudent Annie. Annie driver selskapet Reduser Stress AS, hvor hun er en inspirator, motivator, optimist og energikilde for de av oss som trenger det. Hennes lidenskap er å kunne bidra for positive endringer hos mennesker. Dette gjør hun gjennom coaching av enkeltpersoner, holder kurs og arrangerer helseturer, eller rett og slett en time med latteryoga.

Annie er opptatt av livskvalitet og har ved flere anledninger pratet med meg om temaet. Hun har flere ganger uttrykt fascinasjon over hvor godt jeg, tilsynelatende, tar mine livskriser og hatt lyst å intervjue meg lenge. Tusen takk Annie, for muligheten.

Intervjuet kan du se her.