10 sextips for kreftrammede

Skjermbilde 2019-08-17 kl. 13.01.24.png

 Det er dessverre altfor vanlig at mennesker som blir operert og behandlet for kreft, ikke blir spurt om seksualfunksjon. Helsevesenet er kjent for å ikke bringe temaet på bane i den grad de faktisk er pliktet til. Dette kan for mange oppleves som et svik, og fort gi et inntrykk av at egne seksuelle behov er av liten betydning.

Det å skulle komme igang igjen med egen seksualitet etter en kreftbehandling, enten du er i forhold eller alene, kan for mange føles skremmende. Livstruende sykdom griper inn i vår identitet og kan forandre både funksjoner og selvbilde. Kroppsbildet trues når man på grunn av sykdom taper organer eller organfunksjoner, og kroppen kan føles fremmed. Sykdommen og behandlingen rammer ikke bare tryggheten i forhold til liv og død, men også utseende og opplevelse av å bli bekreftet som kvinne. Å miste kroppsdeler som for eksempel bryst, handler ikke bare om det kosmetiske. Også tap av livmor og eggstokker, som representerer femininitet og fruktbarhet, kan gi negative konsekvenser for det seksuelle. Plutselig er viktige kilder til seksuell nytelse borte. Mange opplever et savn og et behov for hjelp, veiledning og råd da. Det som fungerte før, fungerer kanskje ikke optimalt nå lenger. For mennesker som opplever at de ikke fungerer tilfredsstillende seksuelt, vil opplevelsen av at en burde fungere ofte forsterke vanskelighetene.

Det er et faktum at kreft i dag ikke lenger trenger å bety død. Kreftbehandlingen blir bedre og bedre, og flere dør heller med kreft enn av kreft. For å si det på en annen måte; det er et liv etter kreft! Og det er alltid mulig å finne nye veier.

Nedenfor kommer jeg med 10 sextips spesielt til kreftrammede. Kom igang, bli kjent med kroppen på ny og nyt!


 1. Skap forventninger dere mellom, eller deg alene. Spesielt kvinner har behov for å bygge opp forventningene, da vi ofte trenger litt mer tid på å bli skikkelig klar.

  Begynn gjerne ved frokostbordet, hvor du forteller hva du vil gjøre med partneren din senere. Send skitne SMS’er, bilder ol. Det er spennende å gå og glede seg til senere!

 2. Finn dine erogene soner. En erogen sone er et område på kroppen som har ekstra mange nervetråder, og som derfor reagerer mer intenst på berøring og stimulering. Det er individuelt hvor på kroppen disse sonene finnes.

  Berøring av de erogene sonene kan være med på å forsterke den seksuelle opplevelsen, både når du onanerer og når du har sex med andre.

  Andre områder på kroppen kan være mindre opplagt som kilde til seksuell nytelse. Hvilke steder på kroppen som er erogene soner, og hvor følsomme disse er, kan variere. Hva som gir nytelse kan variere fra gang til gang, i ulike perioder i livet , eller fra partner til partner. Ved sykdom og behandling kan disse områdene få skade, og bli mindre sensitive. Da er det viktig å lete seg frem til nye sensitive områder.

  Eksempler på erogene soner er munnen, ørene, nakken, brystvortene, rumpa, lysken, mellom lårene, armhulen, føtter og tær.

 3. Sex er mer enn bare puling! Penetrativt samleie er ikke “ekte sex”. Denne delen av sexen gir nesten ingen jenter orgasme, og kan blant annet for mange underlivsopererte være svært smertefullt. Sex-begrepet rommer så mye mer enn bare samleie. Alt fra forventninger, forspill, massasje, onanering, klining, slikking, ja, her er det bare fantasien som setter grenser.

  For veldig mange er det faktisk forspillet som er det mest spennende ved hele sexen, men også helt nødvendig for å i det hele tatt kunne gjennomføre et eventuelt samleie. Mange tenker på forspill bare som en oppvarming til samleie, men forspill i seg selv er en fullverdig måte å ha sex på!

  Se på det slik; skjeden, som den fødselskanalen den er, har omlag 2000 nervetråder, (penis har 4000). Klitoris derimot har 8000 nervetråder, og er det eneste organet som kun eksisterer for seksuell nytelse. Bruk den!

 4. Den som trenger mest tid, bestemmer farta. Det er fint å ta seg god tid og bli skikkelig tent før et eventuelt samleie.

  Det er ikke uvanlig å få et annerledes forhold til kroppen etter å ha vært rammet av kreft. Mange opplever å ikke fungere som de gjorde før, noen har behov for hjelpemidler, mens andre bare trenger lenger forspill. Det viktigste er å være klar nok, slik at det ikke gjør vondt. Take your time!

 5. Sørg for god glid! Glidekrem er et svært undervurdert sexhjelpemiddel, som ved rikelig bruk; sørger for god glid og mer nytelse. Kvinner som ikke blir nok våte, har stor glede av en dæsj glidekrem. Vannbasert eller silikonbasert avhenger av bruksområde.

  Vannbasert er den som ligner mest på kroppens egen lubrikasjon, og er helt trygt å bruke sammen med alle typer leketøy, uansett materiale, på kondomer og til massasje av hele kroppen.

  Silikonbasert er tyntflytende og klisser ikke. Glidemiddelet kan brukes sammen med kondomer, til full kroppsmassasje og intimmassasje, og er helt nøytralt. Når det skal vaskes bort fra penis og ytre kjønnslepper brukes bare en mild intimsåpe så løses det opp umiddelbart. (Skjeden renser seg selv, så det er ikke nødvendig å vaske bort glidemiddelet innvendig).

 6. Kommunisér. Med dette menes ikke å ligge å prate om vær og vind mens dere har sex. Snakk heller om hvordan dere vil ha det, hvor vil du at partner skal ta, hvordan vil du bli strøket, når vil du skifte stilling, hvilke stilling vil du ha. Dersom det er noe du ikke vil gjøre, gi en positiv korreksjon i stedet for å si “ikke gjør sånn”.

  “Å lese tanker er et oppskrytt talent”. Man kan vel si at bra kommunikasjon innebærer at man kan vise hverandre hvordan man vil ha sitt sexliv.

 7. Husk å pust! I ildens hete er det faktisk mange som glemmer å puste skikkelig. Man er så opptatt av andre ting at pusten nedprioriteres. Men god tilgang på oksygen er med på å øke evnen til lubrikasjon. Klitoris trenger også oksygen for å svulme, så pust med hele kroppen.

  Dersom du klarer å la pusten flyte fritt, samtidig som du puster dypt, vil dette gi en bedre opplevelse både for deg og din partner. Orgasmen vil også føles dypere og mer intens.

 8. Le sammen! Det er lov å le og tulle. Ikke ta sex så seriøst, det skal være en gøy aktivitet. Det å kunne le sammen dersom det skulle oppstå lyder eller en vrien stilling gjør sexen bare mye bedre.

  Mange opplever også en større og dypere tilknytning til hverandre, ved å ikke være så selvhøytidelig under sex.

 9. Hyl ut! Ikke hold igjen når du kjenner orgasme komme, hyl ut og la deg selv og din partner få høre hvor deilig det er.

 10. Nav spanderer. Visste du at du, på grunn av sykdom eller skade som gir dårlig eller ingen seksuell funksjonsevne, kan du få stønad til seksualtekniske hjelpemidler? Funsjonsevnene må, riktig nok, være varig og vesentlig nedsatt.

  Du må ha gjennomgått en medisinsk vurdering som konkluderer med at videre medisinsk behandling ikke vil bedre funksjonsevnen. Hjelpemidlet må være vurdert av lege som nødvendig og hensiktsmessig.

  Bruk av seksualtekniske hjelpemidler har med personlige og intime forhold å gjøre. Derfor benyttes ikke vanlig saksgang med søknad og vedtak. En lege bestiller det seksualtekniske hjelpemidlet direkte fra leverandør, som sender hjelpemidlet til legen eller hjem til deg.

  Lurer du på mer angående seksualtekniske hjelpemidler? Spør legen din!